Badbevalling; hoe werkt dat?
De badbevalling is weer op zijn retour! Ja…want hoewel het een nieuw fenomeen lijkt, is het al eeuwenoud. Deze blog vertelt je er alles over.
Mag je altijd in bad bevallen?
Als je thuis mag bevallen, zou je ook in bad mogen bevallen. Wel is je verloskundige verantwoordelijk. Het kan zijn dat zij je vraagt uit het bad te gaan om de situatie beter te kunnen inschatten. Al kunnen veel zaken ook in bad bepaald worden hoor! Maar dan weet je dat het eventueel kan gebeuren. Tegenwoordig hebben ook steeds meer ziekenhuizen een bevalbad. Check hoe dat bij jou in de buurt is.
In een aantal gevallen kun je niet in bad bevallen. Bijvoorbeeld bij medische complicaties of andere dingen in jouw zwangerschap. Je verloskundige kan je dit precies vertellen. Natuurlijk moet ook het bad geschikt zijn om in te bevallen, daarover later meer!
Voordelen van de badbevalling
Een bevalling in bad kan je zeker voordeel geven! Zoals:
-
- Het warme water werkt heel ontspannend en verlaagt je stress-gevoel. Hierdoor komt het hormoon endorfine makkelijker vrij. Deze staat bekend om zijn pijnstillende werking, waardoor je nog intensere weeën aankunt.
- De warmte heeft ook op een andere manier een gunstige invloed op de pijn. Het warme water verzacht de spieren wat. Iets dat zeker bij rugpijn (door rugweeën) erg welkom is.
- In het water beweeg je ook makkelijker, waardoor je prettiger van houding kan veranderen. En automatisch wieg je in het water wat meer heen en weer, óókal fijn bij het opvangen van de weeën.
- Je doorbloeding is beter in het water wat samen met de ontspanning zorgt voor een beter verloop van de ontsluiting. Ook verloopt het overgaan naar het echte persen geleidelijker
- Je bekken worden nauwelijks belast in het water.
- Na een badbevalling is er vaak minder bloedverlies
- De overgang voor je baby van buik naar echte wereld is wat geleidelijker.
[the_ad id=’13017′]
Zijn er ook nadelen?
Een badbevalling kan ook nadelen hebben. Zeker goed om ook te weten:
- Je eigen bad is vaak niet geschikt (te weinig ruimte er omheen en snelle afkoeling), dus moet je een bad huren of kopen. Daar zijn natuurlijk kosten aan verbonden
- Je moet een goede plek hebben om het bad op te zetten. Niet alleen moet er voldoende ruimte zijn, maar ook een stevige ondervloer om het gewicht van het volle bad te dragen.
- Zijn er complicaties, dan kan je badbevalling niet doorgaan.
- Er is ongeveer een uur tot 1,5 uur nodig het bad te vullen
De voorbereiding voor je badbevalling
Je badbevalling heeft wel wat voorbereiding nodig. De verloskundige moet het eens zijn om een bevalling in bad te begeleiden. En wil je in het ziekenhuis bevallen zul je eerst moeten informeren of er een bad is. Zo ja, dan blijft het alsnog afwachten, omdat de meeste ziekenhuizen maar over één bad beschikken. Die moet dan natuurlijk wel vrij zijn. Voor nu gaan we er vanuit dat dit allemaal wel zo is en je in bad gaat bevallen.
Je koopt of huurt een bevalbad. Meestal huur je het bad vanaf je 37ste zwangerschapsweek tot de 42ste. Het is heel handig (en aan te raden) om het bad al een keer op te zetten. Dan weet je precies hoe het werkt met vullen, verwarmen en leeg pompen. Zodra de bevalling begint moet je (of iemand!!) het bad gaan klaar maken. Let er op dat het water lekker van temperatuur is, oftewel lichaamstemperatuur.
Hoe gaat de badbevalling in zijn werk
Meestal wordt het eerste stukje van de bevalling buiten het bad gedaan, omdat dit vaak ook goed te doen is. Wordt het zwaarder…meestal van zo’n 5 cm ontsluiting kun je in het bad gaan en houdingen vinden die je prettig vind. Je partner kan ook mee in bad of je vanaf naast het bad ondersteunen.
Met een waterdichte doptone luistert de verloskundige naar het hartje en zo nodig kunnen ook de vliezen onder water gebroken worden. Tijdens een badbevalling is er vaak minder bloedverlies, waardoor het water helder genoeg blijft om voor jou en de verloskundige goed zicht te hebben. Als je baby geboren is blijft de navelstreng nog tijdje doorkloppen, waardoor je baby onder water kan zijn. En natuurlijk kun je je kindje al snel pakken voor de eerste knuffel en huidcontact. Wauw!!
Ook de placenta kan in bad geboren worden. Hoewel je soms wel gevraagd wordt uit bad te gaan om het bloedverlies beter te kunnen inschatten. Zo niet, is het na de bevalling is het aan jou hoe het verloopt. Sommige vrouwen geven in bad nog de eerste borstvoeding, anderen kiezen ervoor om al uit bad te gaan.
Is er geen grotere kans op infectiegevaar?
Als alleen je vliezen zijn gebroken maar de weeën nog niet goed begonnen wordt het afgeraden al in bad te gaan. Dan is er inderdaad een verhoogd risico. Maar is je bevalling (en dus de weeën) goed op gang is er geen extra risico. Voor je in bad kan gaan, geeft je verloskundige aan of het mag. Natuurlijk ga ik er hierbij wel vanuit dat het bad goed gereinigd is en er een nieuw zeil wordt gebruikt!
Waar moet je nog meer aan denken bij de badbevalling?
Het is nogal verschillend per situatie, dus neem alles goed door met je verloskundige. Het kan zijn dat ze je vragen:
- Extra sets extra lange steriele handschoenen in huis te hebben. Die kun je bij de apotheek kopen
- Een bed in dezelfde ruimte als het bevalbad te plaatsen. Of in de dichts bijzijnde kamer. Nooit op een andere verdieping, want je moet er makkelijk heen kunnen als het nodig is.
- Om een klein schepnetje te hebben. Dit om eventuele bloedstolseltjes of wat ontlasting uit het water te halen. Soms worden deze trouwens al bij het bevalbad geleverd.
- Extra handdoeken en eventueel een badjas
Er zijn verschillende soorten en maten bevalbaden te huur of te koop. Het is zeker aan te raden eens te kijken wat er allemaal is. En je verloskundige kan je er ook vast meer tips in geven.
Lees ook:
Wat je NIET moet doen tijdens je bevalling
90% van de bevallingen begint zo