Mag je eten tijdens je bevalling?
Sommige fabels zijn zo hardnekkig, dat ze maar blijven rond gaan. Zoals dat je niet zou mogen eten tijdens je bevalling. Want je zou ervan poepen en overgeven tijdens hét moment. Precies dát,waar geen enkele zwangere vrouw naar uitkijkt. Maar hoe zit het nu echt?
Eten tijdens je bevalling geeft energie
Geloof me,…een bevalling is een top prestatie. Het vergt ontzettend veel energie van je lichaam. Tel daar bovendien vermoeidheid bij op, minder slaap aan het eind van je zwangerschap, een nacht overslaan tijdens de bevalling en intensief opvangen van weeën. Die energie haal je uit eten. Als je je energie niet aanvult heeft dit nadelige gevolgen voor je weeën…die kunnen afnemen. Alleen in het geval van veel pijnstilling, kan het soms afgeraden worden om iets te eten. Natuurlijk wordt dit dan met je besproken.
Wat eet je dan tijdens de bevalling?
Op actieve momenten tijdens je bevalling heb je echt geen trek en heb je je focus nodig bij de bevalling zelf. Maar aan het begin van je bevalling en in de rustmomenten zou je best iets kunnen nemen. Ga voor vaker een beetje, dan voor heel veel tegelijk. Er is wel van alles bezig nu in je buik. Dus grote porties kan je lijf er echt niet bij hebben. De energie die nodig is om grote of zware maaltijden te verteren, heb je hard nodig om je kleintje geboren te laten worden. Om diezelfde reden vermijd je vet. En kies je juist voor licht verteerbare dingen in kleine hoeveelheden. En misschien nog wel belangrijker drink ook wat tussendoor. Even een slokje doet wonderen voor je lichaam, die nu keihard aan het werk is. Ga wel regelmatig plassen, dan kan je baby beter in het bekken zakken
[the_ad id=’13017′]
Eh…en het poepen en overgeven dan?
Eigenlijk is dat heel normaal tijdens een bevalling. Sorry. Kan (en wil) het niet mooier maken dan het is. Ontlasting, soms zelfs wat diarree, evenals overgeven kunnen er echt bij horen. Misselijkheid, en soms dus ook overgeven, kan komen door de kracht van de weeën en de prikkeling van het buikslijmvlies. Vervelend is het natuurlijk zeker wel. Gelukkig gebeurd het niet bij iedere bevalling.
Bij het naar buiten persen van je kindje, gebruikt je lichaam dezelfde spieren als bij het hebben van ontlasting. Ontlasting die nog in de darmen is komt daardoor ook naar buiten. Je kunt niet je baby eruit persen en tegelijk je ontlasting ophouden. Hoewel je het misschien niet wil, heeft het wel voordelen. Doordat je poept (en eventueel plast) net tijdens je bevalling kan je placenta makkelijker geboren worden. Je baarmoeder heeft dan immers alle ruimte om goed samen te trekken.
Om je gerust te stellen…heel veel vrouwen zien hier tegen op, maar tijdens de bevalling is het ineens helemaal niet meer zo’n ding. Vaak merk je het niet eens. En voor de verloskundige of gynaecoloog is het zo normaal, dat ze er niet eens van opkijken.
Zorg dat je goed op de hoogte bent
Er gaan heel wat fabels rond over de bevalling. Daar heb je tijdens je bevalling niets aan. Of soms werken ze je zelfs tegen. Zorg dat je goed op de hoogte bent van wat je echt kunt verwachten. Van de keuzes die er zijn én wat jezelf allemaal kunt doen om je bevalling goed door te komen. Gelukkig kan dat nu gewoon online. Ik heb een praktische en duidelijke online bevalcursus voor je klaar staan, waardoor jij klaar bent voor wat er komen gaat.
Lees ook:
Positief terug kijken op je bevalling