Positief terug kijken op je bevalling
Je zou denken dat de gebeurtenissen tijdens je bevalling bepalen hoe jij er op terug kijkt. Verliep het “volgens het boekje” of kwamen er allerlei onverwachtse tegenslagen als een knip, veel bloedverlies of spoedkeizersnede. Toch blijkt dit niet waar. Er zijn mensen met heftige bevallingen zijn en wel positief terug kijken op de bevalling en andersom ook. De echte gebeurtenissen zijn minder belangrijk. Het zijn andere factoren, die invloed hebben hoe een vrouw terug kijkt op haar bevalling. Ik zet ze voor je op een rij.
Dé factoren om positief terug te kijken op je bevalling
Natuurlijk geen garantie, maar er zijn zeker een aantal dingen die het “positief terugkijken” vergroten.
- Je gevoel om mee te kunnen beslissen
- Je begeleiding tijdens de bevalling
- Je gedachten voor én tijdens de bevalling
Dat vraagt om meer uitleg!…en die krijg je ook, hihi Natuurlijk aan het eind ook wat vragen, zodat jij kunt checken hoever je staat in je positieve factoren.
Je gevoel om mee te kunnen beslissen
Misschien heb je het idee dat je bevalling je overkomt. En dat eventuele beslissingen gemaakt worden door je verloskundige of gynaecoloog. Dat klopt niet helemaal. Een bevalling gaat inderdaad haar eigen weg. Wel heb jij veel keuzes daarin.
Kleine dingen kunnen daarbij grote verschillen maken. Je houding, de sfeer om je heen, je manieren om met de weeënpijn om te gaan, wie pakt het kindje aan. Talloze zaken dienen zich tijdens je bevalling aan, waarin jij keuzes hebt. Gelukkig is er ook de verloskundige en gynaecoloog, die je bijstaan. Bovendien hebben zij over bepaalde medische zaken ook meer kennis. De beslissing dan over te dragen aan haar of hem is óók een keuze.
Het gaat niet alleen uit kiezen tussen optie A of optie B. Het gaat erom dat je weet wat er gebeurd. Dat je inzicht en kennis hebt van wat jouw bevalling aan het doen is. Dat geeft je power en het gevoel van eigen regie.
In mijn ervaring blijkt dat geïnformeerde keuze – dus weten wat er speelt, kennis hebben van de voor- en nadelen- een belangrijkere factor is om positief terug te kijken dan of het nu uiteindelijk een vaginale bevalling werd of een keizersnede – S-Vedam, directeur verloskunde aan de Universiteit van British Columbia in Vancouver
De begeleiding tijdens je bevalling
Bevallen is een intense gebeurtenis in je leven. Er gebeuren grootse dingen in je lijf, waarin jij mee moet. Natuurlijk doet dat iets met je. Je zit er midden in en je geeft je, ook letterlijk, bloot. Logisch dat begeleiding hierin een grote rol speelt in het positief terug kijken op je bevalling.
Een verloskundige die je vertrouwt, je partner die je steunt. Of een ander, voor jouw belangrijk, persoon. Het heeft grote invloed. Zij helpen je in de bevalling te gaan en supporten wanneer je het nodig hebt. Ze geven je ruimte als je het nodig hebt. Komen op voor dingen, waarvan jij hebt aangegeven ze belangrijk te vinden.
[the_ad id=”13017″]
Zoals je al leest, niet alleen de begeleiding van je verloskundige/gynaecoloog spelen een rol. Ook van de andere mensen om je heen. Belangrijk daarin is dat zij op de hoogte zijn van jouw voorkeuren, jouw ideeën om de bevalling. Maar natuurlijk ook je angsten. Wat hun rol uiteindelijk precies wordt, bepaald het moment. Aangetoond is dat bijvoorbeeld alleen al de aanwezigheid van de partner zorgt dat een vrouw aanzienlijk positiever op haar bevalling terug kijkt.
Communiceren met elkaar, ook al voorafgaand aan de bevalling, is een groot wegende factor in het positief terug kijken. Voelde je je gehoord en gesteund. Vergoot dit door vooraf dingen uit te spreken, je te laten informeren of een geboorteplan te maken (of in ieder geval die punten eens doordacht te hebben).
Je gedachten voor én tijdens je bevalling
Positief terug kijken op je bevalling wordt niet bepaald door de gebeurtenissen, wel over je gedachten over die gebeurtenissen. Eigenlijk gaat het bij gedachten over 2 zaken.
- Je gedachten over hoe een bevalling gaat. Met een reëel beeld voorkom je teleurstellingen. Door op de hoogte te zijn van verschillende mogelijkheden, open te staan voor verschillende scenario’s voel je “power” in plaats van falen. Het gaat dus om het werkelijk op de hoogte zijn. Kennis, inzicht, de voor- en nadelen weten.
- Maar naast feitelijke kennis gaat het ook om positief of negatief denken. “Ik kan het niet” tegenover “het gaat me lukken”. Echte angst vooraf en tijdens de bevalling werken de bevalling tegen en verkleinen de kans om positief terug te kijken. Terwijl het gevoel van vertrouwen en kracht dit juist vergroten
Eigenlijk weet je dit ook. Stel dat jij denkt dat je bevalling een romantische gebeurtenis wordt, die in een paar uurtjes heerlijk op je bedje gebeurd. Omringd door zachte muziek, kaarsjes en het blijkt toch dat de weeën wel erg heftig zijn. Of je moet vanwege een complicatie toch naar het ziekenhuis. Ja dan wordt het een goede tegenvaller. Ook weet je dat dingen minder goed lukken als je er al weinig vertrouwen in hebt. Dan geef je sneller op én je verzint minder snel hoe het wel kan.
Goed om te weten is dat jij aan beide iets kunt doen. Je kunt je kennis vergroten én je kunt je gedachten bepalen. Je kunt zelf bijdragen aan goed op de hoogte zijn en een goede mindset.
Oke, duidelijk…en nu?
Dit alleen weten of een keer lezen is natuurlijk niet genoeg. Om positief terug te kijken op je bevalling kun je nu alvast actie ondernemen. Ongetwijfeld zijn er tijdens het lezen al dingen bij je opgeschoten, waarvan jij weet dat ze je kunnen helpen. Misschien wil je iemand bij je bevalling of bepaalde dingen met je verloskundige vooraf bespreken. Of weet je van jezelf dat je toch iets moet met dat opzien tegen de bevalling. Kom in actie…en doe wat je nodig hebt. Het gaat je lukken en geeft je een 1000 x betere start positie.
Eens even checken hoe jij al in je positieve factoren zit. Beantwoord alle onderstaande vragen
- Weet jij alle ins & outs rondom je bevalling? Hoe een bevalling begint en verloopt. Hoe het anders kan gaan? Hoe je een bevalling tegenwerkt of juist bevordert? Wat je allemaal kunt doen rondom de pijn? Welke keuzes zijn er en welke keuzes zou je wel of niet willen maken?
- Heb je een reëel beeld van wat bevallen inhoudt? Heb je meerdere scenario’s in je hoofd waarop je bevalling kan verlopen? Hier vind je nog een uitgebreidere vragen check rondom je bevalling.
- Voel je je vertrouwd met je verloskundige of gynaecoloog? Weet je wie je nog meer bij je bevalling wil hebben?
- Heb je voldoende positieve gedachten om je bevalling door te komen? Heb je je angst omgezet naar gezonde spanning?
- Weet je dat bevallen niet persé een gruwel ervaring hoeft te zijn, maar iets waar je positief naar terug kan kijken?
Allemaal “Ja’s”….wihoe!!! Een paar keer “nee”?… kom in nu actie en doe daar straks je voordeel mee.
Ik wens iedere vrouw, ongeacht hoe haar bevalling loopt, dat ze achteraf hartstikke trots is op haar zelf! You did it!!!
Wat je NIET moet doen tijdens je bevalling
90% procent van de bevallingen begint zo
Ziekenhuisbevalling: de voor- en nadelen