Waar wil je bevallen?
De vraag “waar wil je bevallen?” heb je vast al gehad. Om een goede keuze te kunnen maken heb ik alle voor- en nadelen voor je op een rij gezet. Bekijk de video of lees de blog
Waar wil je bevallen: de opties
Als het er op aankomt kun je natuurlijk overal bevallen. Voor deze blog gaat het over thuis, in het geboortecentrum of in het ziekenhuis. Zolang je bevalling niet medisch is kun je daar zelf uit kiezen. Is jouw bevalling wel medisch, dan beval je in het ziekenhuis. Dan gaat het ook een beetje anders. Je gaat dan vaak al eerder in je bevalling richting het ziekenhuis. En de kosten zijn dan vergoed.
Je kunt er nu over nadenken wat je voorkeur heeft, maar uiteindelijk beslis je pas op hét moment. Soms wil je in het ziekenhuis bevallen, maar blijkt het thuis zo lekker te gaan dat je thuis blijft. En andersom gebeurt natuurlijk ook.
Thuis bevallen
Het grootste voordeel van thuis bevallen is dat vrouwen daar het beste kunnen ontspannen. En dat helpt je zeker in je bevalling. Je eigen huis, je eigen ruimte…dan voel je je vaak vrijer om te doen wat jij nodig hebt.
Bij een thuisbevalling komt de verloskundige en iets voor de echte geboorte komt ook de kraamzorg. Zij assisteert de verloskundige en is er gelijk voor jullie. Dat is echt een tweede grote voordeel van thuis bevallen. De kraamverzorgster is er één op één voor jullie. Voor het gouden eerste uur, de voeding…wauw.
Thuis is er heel veel mogelijk. Maar mocht je bevalling medisch worden, dan zul je alsnog naar het ziekenhuis moeten.
Een veel gehoord bezwaar tegen thuis bevallen is de troep. Gelukkig hoef jij (en je partner) daar helemaal geen zorgen om te hebben. De kraamverzorgster zorgt dat alles weer in no-time op orde is. En jij kunt zo weer een fris bed in stappen. Wat natuurlijk ook echt prettig is. Na je bevalling hoef je nergens meer heen. Je bent al lekker thuis.
Een paar tips bij thuis bevallen
- Zorg dat je bed omhoog staat
- Zorg voor goede verlichting
- Zorg dat je huis goed vindbaar is (vaak is de verloskundige nog niet bij jullie thuis geweest)
[the_ad id=’13017′]
Bevallen in een geboortecentrum
Het geboortecentrum, of kraamhotel, is een soort middenweg tussen thuis en het ziekenhuis. Het is huiselijk ingericht en vaak kun je er ook je kraamtijd blijven. Er zijn veel verschillen in wat de geboortecentra precies aanbieden. Dus check hoe dat bij jou in de buurt is. Redenen om te kiezen voor een bevalling in het geboortecentrum zijn bijvoorbeeld klein wonen, je zit nog midden in de verbouwing, als je alleen staat of natuurlijk gewoon omdat het je prettig lijkt.
Als je bevalling begint ga je naar het centrum toe. Je bevalling verloopt hetzelfde als thuis. Alleen komt de kraamzorg die bij het geboortecentrum hoort. Mocht je bevalling toch medisch worden, zul je wel naar het ziekenhuis moeten. Soms is het geboortecentrum al in het ziekenhuis, dus dan ben je wel al dichterbij de afdeling waar je dan heen moet.
Er zitten kosten aan bevallen in het geboortecentrum. Een deel wordt soms vergoed. Maar reken erop dat je tussen de 350,- en 500,- nog aan eigen kosten hebt.
Bevallen in het ziekenhuis
Ook bij een gezonde zwangerschap en bevalling kun je kiezen om in het ziekenhuis te bevallen. Ergens tijdens de bevalling heb je contact met je verloskundige. Zij zal op een gegeven moment bepalen dat het dan echt tijd is om naar het ziekenhuis te gaan. Vaak ergens tussen de 5 tot 7 cm ontsluiting, dus al goed in je bevalling. Neem een winkelmuntje mee, die kun je gebruiken bij de rolstoelen van het ziekenhuis.
De meest voorkomende reden om in het ziekenhuis te bevallen is dat je op de juiste plek bent als er iets mis gaat. Dat is natuurlijk zo. Wel is het goed om je bewust te zijn dat ook daar artsen soms opgeroepen moeten worden. En het soms dus ook eventjes kan duren.
Hoe gaat bevallen in het ziekenhuis
In het ziekenhuis hoef je niet op bed te liggen. Je hebt er ook de vrijheid om te weeën op te vangen, zoals jij dat wil. Soms is er ook een beval-bad aanwezig. Dit moet je van te voren informeren/reserveren.
Je kunt gewoon met je eigen verloskundige bevallen. De kraamzorg komt niet. Die zorg doet de verpleging van de afdeling. Een paar uur na je bevalling ga je meestal weer naar huis.
Een nadeel is dat er in het ziekenhuis meer drukte is. Meer mensen lopen in en uit. Bovendien kun je ook weer nieuwe mensen om je bed krijgen, bij een eventuele wisseling van dienst. De aandacht is dan ook niet één op één. De aandacht van de verpleegkundige wordt verdeeld over meerdere vrouwen.
Er zitten ook kosten aan verbonden. Check dit precies bij je verzekering, maar ongeveer kost het tussen de 300,- en 340,- euro.
Waar wil je bevallen?
En al een beetje een voorkeur gekregen? Laat het bezinken, overleg en zo kun jij uiteindelijk beslissen wat bij je past. Waar bevallen is één vraag. Hoe wil je het gaan doen? Wat zorgt dat je urenlange weeën doorkomt? Hoe verloopt een bevalling en wat kan er anders gaan? …zijn vele andere vragen. Zorg dat je goed voorbereid bent. Dan kun jij mee in je bevalling, ongeacht hoe dit verloopt.
Lees ook:
NIET doen tijdens je bevalling
Positief terug kijken op je bevalling