Zon, warmte en zwangerschap
Waar je ieder jaar hoopt op een warme zomer met veel zon, zie je dat tijdens je zwangerschap heel anders. Dingen als zwangerschapsmasker, flauwvallen, opgezwollen enkels vliegen je om de oren. Hoe zit het nu precies?
Zon en zwangerschap
Natuurlijk is zonlicht, net als anders, belangrijk voor de aanmaak van vitamine D. De zon helemaal vermijden is dus niet nodig. Maar voorzichtigheid en mate zijn nu zeker belangrijk. Het blijft wel een lastig dilemma, waarop je nergens het precieze antwoord vind.
Voor de aanmaak van vitamine D zouden juist je handen en gezicht een kwartier in de zon moeten, tijdens de piekuren. Maar in verband met de schadelijke effecten voor je huid én de kans op een zwangerschapsmasker wordt juist aangeraden op die uren de schaduw op te zoeken. Handig zulke adviezen.
De tips:
- Overleg met je verloskundige wat haar advies is voor voldoende vitamine D
- Het blijkt dat je niet meer vitamine D aanmaakt als je langer in de zon zit. Bovendien hoef je ook niet echt te zonnebaden. Gewoon bezig zijn in het zonlicht is ook voldoende. Je kunt dus best van de zon genieten, maar zet eerder een pet of hoed op. En lang zitten of liggen doe je in de schaduw.
Grotere kans op het zwangerschapsmasker
Je pigment is onder invloed van hormonen veranderd. Oestrogeen en progesteron worden tijdens je zwangerschap meer geproduceerd. Deze hormonen zorgen ook dat er meer pigment aanmaakt, wat je gevoeliger maakt voor de zon. De kans op vlekkige bruine plekken is daarmee toegenomen. Vooral in je gezicht of nek, ook wel bekend als het zwangerschapsmasker. Zo’n 70% van alle vrouwen is hier gevoelig voor.
Zeker in het tweede én derde trimester van je zwangerschap ben je meer gevoelig voor deze pigment verkleuringen. Deze vlekken verdwijnen na je bevalling, maar dat kan heel lang duren. Soms wel een jaar. Hoewel het geen kwaad kan, is het niet zo’n mooi gezicht.
De tips:
-
- Geen uren bakken in de zon nu. Nogmaals je kunt best buiten zijn, maar ga je echt een hele tijd zitten of liggen bescherm je zelf dan goed en zoek eerder de schaduw op.
[the_ad id=’13217′]
Warmte en zwanger zijn
Je kunt echt opmerken dat je nu minder goed tegen de warmte kan. Dit heeft alles te maken met je doorbloeding. Er moet meer bloed worden rondgepompt, terwijl een aantal veranderingen in je lijf dit juist moeilijker maken. Deze eenvoudige oefening is een super boost voor je doorbloeding, dus zeker een aanrader. Hierdoor kun je je sneller benauwd of duizelig voelen en meer vocht vasthouden. Anderzijds kun je als zwangere sneller en meer zweten, waardoor juist op warme dagen uitdroging op de loer ligt.
De tips:
- Water, water, water drinken. Niet alleen bij uitdroging, óók bij vocht vasthouden. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar je lijf heeft vocht nodig om vocht af te voeren. Drink dus regelmatig water en op warme dagen nog extra
- Bewegen blijft belangrijk om je bloed goed rond gepompt te krijgen. Kies voor meer beweging op de momenten dat het nog koeler is en doe wat rustiger aan als het te warm is. De eenvoudige oefening, die hierboven genoemd wordt, kun je eigenlijk altijd doen. Dus deed je hem niet al dagelijks, doe hem dan zeker wel op dagen dat het voortdurend erg warm is.
- Ga je zitten of liggen, leg je benen omhoog. Let er op dat als je hiervoor kussens gebruikt, je geen knik bij je knieën hebt. Anders is het nog lastiger het bloed rond te krijgen.
Lees ook
Is op de rug liggen echt gevaarlijk nu?